dinsdag 13 februari 2018

Beemsterkaas

Beemsterkaas

Beemsterkaas is oer-Hollandse kaas, die al generaties lang populair is. Wanneer men aan volle, romige Nederlandse kaas denkt, dan komt Beemster al snel om de hoek kijken. De kaasmakers bereiden hun kaas op traditionele wijze. Dat wil zeggen dat ze ambachtelijk te werk gaan, weliswaar met behulp van moderne technieken. Zodoende heeft elk blok kaas de unieke, herkenbare Beemster smaak. Beemster staat symbool voor kwaliteit en heeft daarmee ook in het buitenland haar sporen verdiend. De Extra Belegen Beemster kaas werd bekroond met de zilvere medaille op het Wisconsin World Championship Cheese Contest van 2014. Beemster is dus een grote naam, overal ter wereld. In het assortiment van de Goudse Kaasshop vindt u onder meer de Beemster Jong Belegen, Beemster Belegen en Beemster Oud.  

Beemster Kaas
Beemsterkaas

Achtergrond van Beemster

Beemsterkaas wordt gemaakt van melk uit de Beemsterpolder. Deze polder werd in de 17de eeuw drooggelegd en sinds het jaar 1901 maken de boeren daar samen kaas. De vruchtbare grond is uitermate geschikt voor landbouw, maar ook om koeien op te houden. De koeien lopen ieder jaar tenminste een half jaar buiten en eten het voedzame gras. Hierdoor zit hun melk bomvol goede mineralen en eiwitten. Kaas en melk zijn onafscheidelijk. Zonder goede melk, geen unieke kaas. Bij Beemster wordt enkel melk gebruikt van de allerbeste kwaliteit. Een leuk detail: de Beemster polder staat op de werelderfgoed lijst van Unesco. Dat is een bijzondere onderscheiding, die recht doet aan deze unieke kazen.  

Beemster Kaas
Beemsterkaas

Het proces van Beemster

De kazen van Beemster worden ambachtelijk geproduceerd, met behulp van stremsel en zuursel. De samenstelling van dit zuursel is een zorgvuldig bewaard geheim, omdat dit de kaas haar volle, romige smaak geeft. Ook de wrongel krijgt veel aandacht. De kaasmakers van Beemster zijn zelf verantwoordelijk voor de wrongel en roeren dit eigenhandig door. Op die manier garanderen zij dat iedere kaas Beemster waardig is. De juiste combinatie van ingrediënten zorgt voor de herkenbare smedigheid. De kazen worden uiteindelijk gerijpt op houten planken, die het vocht eruit halen. Hoe langer de kaas op de plank ligt, hoe zouter het eindproduct. Een jonge Beemster kaas is al na een maand klaar voor de verkoop, terwijl een oude kaas tot wel 18 maanden op de plank blijft liggen.  

Duurzame Beemsterkaas


Beemster staat bekend om haar duurzame productieproces. De koeien krijgen voldoende tijd in de wei, maar worden ook op stal goed verzorgd. Daarnaast krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun melk. Beemster zorgt bovendien dat het produceren van haar kaas niet ten koste gaat van de polder. Daarom wordt iedere dag gezocht naar nieuwe technieken, om de natuurlijke balans niet te verstoren. Wanneer de koe tevreden is, zijn de kaasmakers dat ook! Op deze pagina vindt u het volledige aanbod Beemsterkaas van de Goudse Kaasshop. Staat uw favoriete kaas er niet tussen? Neem dan gerust contact op. In veel gevallen kan de kaas gewoon worden besteld bij de leverancier. Wilt u de Beemsterkaas eerst eens proberen? Kiest u dan voor het Beemsterkaas – Kaaspakket!  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten