dinsdag 21 juli 2015

Boerenkaas


Boerenkaas: rechtstreeks van het boerenerf
Boerenkaas is een van de lekkerste kazen die je bij de kaaswinkel kunt krijgen. Bij de Goudse Kaas Shop kun je de boerenkaas daarom ook als eerste vinden in het assortiment. Boerenkaas is een heel puur en authentiek product, handgemaakt en van Hollandse bodem. Dat is nog eens een leuke manier om kennis te maken met je roots! Boerenkaas is in allerlei variaties verkrijgbaar, en voor allerlei verschillende toepassingen en gerechten geschikt. Deze kaas is al jaren een populaire keuze. Maar wat is boerenkaas precies en wat maakt deze kaas zo bijzonder?
Boerenkaas
Boerenkaas: gemaakt op het boerenerf
De naam zegt het al: boerenkaas is een origineel streekproduct dat nog gewoon bij de boer op het erf gemaakt wordt. Geen grote fabrieken maar kleine kaasmakerijen, waar het kaasmaken nog handwerk is. Vroeger werd de boerenkaas gemaakt door de boerin. Zij werkte thuis terwijl haar man op het land aan het werk was. Een perfecte samenwerking dus, waar de lekkerste kaas uit ontstond. Omdat de kaas bij de boer op de boerderij werd gemaakt, is de kaas over het algemeen gemaakt van rauwe melk. Boerenkaas is dus een zogenaamde rauwmelkse kaas, net als veel lekkere kaasjes uit Frankrijk. Rauwe melk heeft een bijzondere en pure smaak, die je ook in de kaas terugvindt. Vroeger waren mensen wel eens huiverig voor rauwe melk, maar dit is eigenlijk nergens voor nodig: tegenwoordig worden melk en kaas zo schoon en hygiënisch verwerkt, dat je je eigenlijk nergens zorgen om hoeft te maken. Boerenmelk en boerenkaas zijn gewoon een heerlijk, puur en bijzonder streekproduct.
Boerenkaas

Welke variant kies jij?
Boerenkaas is er in allerlei variaties, en elke kaas smaakt weer anders! Hoe dat komt? Omdat de kaas zo kleinschalig gemaakt wordt, en niet allerlei soorten melk gebruikt worden, wordt de smaak bepaald door het grasland waar de koeien op lopen! Sommige koeien grazen op een rijke grasgrond, sommige op een weide vol kruiden. En dat proef je terug in de kaas! Daarnaast zijn van alle kazen de gebruikelijke variaties te krijgen: oude en jonge kaas, belegen of brokkelkaas, of met toevoegingen zoals kruidnagels of komijn. Voor ieder moment en ieder gerecht is er wel een perfecte boerenkaas te bedenken. Wat dacht je van stevig boerenbrood met grove mosterd en een dikke plak brokkelige oude boerenkaas? Of misschien fris en exotisch, gecombineerd met een Indiase chutney of salsa? Juist het contrast van de smaken maakt deze combinatie onvergetelijk. Probeer het eens!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen