woensdag 16 september 2015

De rode Edammer kaas


Edammer kaas is één van de oudste kaassoorten die in Nederland wordt gemaakt en vanuit Nederland over de hele wereld wordt verhandeld. Samen met Goudse kaas is Edammer wereldwijd bekend als Nederlandse kaassoort. Het leuke aan Edammer kaas is zijn typische vorm: het is een relatief klein bolletje kaas van tussen de anderhalve en twee kilo. Het dankt zijn naam natuurlijk aan de regio waarin het oorspronkelijk werd gemaakt: Edam en omgeving. Edam is een oud Nederlands stadje dat zich al in de 14e eeuw begon te ontwikkelen als havenstadje. Vanuit daar werd dus ook handel gedreven met andere steden, maar ook met andere landen. Eerst vooral nog dichtbij, maar met het verstrijken van de tijd, het begin van de ontdekkingsreizen en de overzeese handel met zowel het Nabije als het Verre Oosten, Afrika en de Nieuwe Wereld (die later natuurlijk de Verenigde Staten van Amerika zou worden) dienden Nederlandse havensteden een steeds belangrijker handelsdoel. De Edammer kaas werd een zeer gewild product omdat het eenvoudig te vervoeren was in schepen, goed
Rode Edammer
bruikbaar was als proviand omdat het niet bedierf (alleen verhardde) en overzees ook erg gewild was, waardoor het een effectieve inzet was in ruilhandel: Edammer kaas voor kruidnagels, peper en andere specerijen. Traditioneel wordt Edammer kaas in rode paraffine verpakt. Paraffine is een produce uit aardolie, dat voor het eerst werd ontdekt in 1830 door baron Karl von Reichenbach (1788-1869). Paraffine is goed te mengen met allerlei soorten was en wordt gebruikt om kazen in te verpakken om ze zo tegen uitdroging te bescherming. Zo blijft de kaas langer soepel en romig. Voor rode Edammer kaas wordt dus rode paraffine gebruikt, waardoor het zijn typische en herkenbare kleur krijgt. Vóór de uitvinding van paraffine, werd de korst van rode Edammer al rood gekleurd door middel van het sap van de klaproos. Rode Edammer is dus al eeuwenlang een echt Hollands fenomeen in de wereld.
De populariteit van rode Edammer kaas
Rode Edammer kaas wordt wel gezien als de meest traditioneel uitziende Edammer. De herkenbare rode bol kaas is bekend en populair over de hele wereld, met name in Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Scandinavië en Spanje. In Spanje en Latijns-Amerika werd rode Edammer lang als delicatesse gezien en geserveerd. In de Mexicaanse deelstaat Yucatan heeft de lokale bevolking zelfs een heel eigen wijze gevonden om de rode Edammer kaas in te zetten in de keuken: ze maken er ‘gevulde kaas’ door een bol kaas – zoals rode Edammer – doormidden te snijden en het vervolgens te vullen met een mengeling van gekruid gehakt, rozijnen, kappertjes en olijven. Zowel in Zweden als in de Filippijnen is rode Edammer populair tijdens Kerstmis, met name voor kerstdiners, wanneer families grote maaltijden op tafel zetten en grotere porties klaarmaken om iedereen te kunnen bedienen. Mogelijk komt deze populariteit tijdens kerst door de rode korst van de kaas. De rode Edammer is dus niet alleen multicultureel, maar ook multifunctioneel! Nog een leuk weetje over de rode Edammer: blijkbaar bestond het gerucht – of beter gezegd: de mythe – dat in tijden van de Gouden Eeuw en heldhaftige en oorlogszuchtige Nederlandse zeevaarders, wel eens rode Edammer kaas werd gebruikt als kanonskogel om zo de zeilen van de vijand kapot te schieten. Nou, Mythbusters heeft deze mythe getest en de kaas stuiterde gewoon weer van het zeil af. Zó multifunctioneel is Edammer kaas dan weer net niet.
Rode Edammer
Rode Edammer online bestellen
Benieuwd geworden naar deze bijzondere en populaire Hollandse kaas? Op Goudsekaasshop.nl kun je deze en nog vele andere kazen bestellen, waar je je ook ter wereld bevindt. Ook heel leuk en goed geschikt als cadeau!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen